Auteursrecht beeldmateriaal. Wat mag wel en wat niet?

Internet maakt het makkelijk om andermans werk zoals beeldmateriaal te gebruiken maar dat mag niet zomaar. De regels voor portret- en auteursrecht gelden ook
voor internet en social media. Hoe ga je dan om met foto’s zonder dat je iemand zijn copyright (of auteursrecht) misbruikt?

Er zijn verschillende websites waarop je rechtenvrije foto’s en/of afbeeldingen kunt vinden die je wel mag gebruiken voor in je eigen werk en voor je social media. Op de websites van deze aanbieders zoals Pixabay, Unsplash en Freepik kun je foto’s gratis downloaden. Lees wel even goed de algemene voorwaarden door.

Je kunt ook kiezen voor een betaald abonnement bij aanbieders als Shutterstock of Freepik, waarbij je recht hebt op een aantal downloads per maand. Hiermee voorkom je torenhoge claims van makers!

Bij Creative commons (CC) geven makers bij voorbaat toestemming om hun werk (digitaal) te gebruiken, delen en/of bewerken. Ook hiervoor geldt: let goed op de voorwaarden, deze worden aangegeven met een code. Je kunt ook zelf de maker benaderen om toestemming te krijgen voor het gebruiken van de foto/afbeelding.

Het beste is natuurlijk om te zorgen voor je eigen materiaal. Maak je zelf een foto, dan heb jij het auteursrecht. Dit beschermt je als maker van het beeld tegen kopiëren of het plaatsen zonder je toestemming. Maar let goed op: als er in de voorwaarden van het platform waar jij de foto of afbeelding plaatst staat dat ze toestemming hebben om je werk te wereldwijd te verspreiden, geef je ze hier dus toestemming voor op het moment dat jij het plaatst. Zo kan je werk dus toch verspreid worden. Het is dus belangrijk dat je goed weet waar je een website toestemming voor geeft als je hier iets op plaatst. Deze regels staan meestal in de algemene voorwaarden.