Als je een website hebt, is het logisch dat je wilt dat deze er goed uit blijft zien. Maar hoe doe je dat? Je kunt een update aanvragen bij de webbouwer of dit zelf doen. In deze blog bespreken we wat updates voor je website betekenen en waarom ze belangrijk zijn én waarom je beter niet alles zelf kan doen.

Je kunt er niet omheen: websites moeten regelmatig worden bijgewerkt. Om WordPress zo veilig mogelijk te houden, is het belangrijk om het systeem, het thema en alle plugins up-to-date te houden. Deze updates bevatten functionele vernieuwingen en verbeteringen, maar ook beveiligingsupdates. Zonder deze updates loopt de site het risico kwaadwilligen toegang te verschaffen, met mogelijk afsluiting van je website tot gevolg, of straf van zoekmachines waardoor je website bezoekers misloopt.

Elke website loopt het risico gehackt te worden en elke plug-in die door de site wordt gebruikt, moet up-to-date worden gehouden met de nieuwste beveiligingspatches. Updates zijn namelijk op dit moment de meest belangrijke bron van beveiligingslekken.

Een beveiligingsupdate is eigenlijk een update die de beveiliging van je website aanpast. Dit kan betrekking hebben op je versie van PHP, MySQL, Apache of nog iets anders dat met jouw site te maken heeft. Deze updates kunnen ook worden gebruikt om de software die je gebruikt bijvoorbeeld veiliger te maken; zoals WordPress updates die de veiligheid van plug-ins en themes verbeteren en voorkomen dat er hackers binnensluipen via exploits in dergelijke plug-ins of themes.

Het voorgaande klinkt heel technisch allemaal en dat is het voor een groot gedeelte ook. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het updaten van je website want er kan van alles misgaan.

Elke WordPress update kan ervoor zorgen dat je website na het updaten niet meer bereikbaar is. Naast technische storingen kan na een WordPress update je website anders functioneren, (kleinere) fouten bevatten of er anders uitzien. De maker van de plugin weet niet hoe jouw website in elkaar zit of welk thema je gebruikt, waardoor een update wel eens fout kan gaan.

Voordat je de plugin update is het daarom altijd verstandig om even te kijken wat de nieuwe functies van de plugin zijn zodat je hier rekening mee kunt houden. Daarnaast is het eigenlijk een must om voor het updaten een backup van je website te maken. Een plugin kan namelijk zomaar een storing of error op je website veroorzaken waardoor je in het ergste geval niet eens meer kan inloggen.

Maar het meest veilige is om je website te laten updaten door een professioneel die de problemen gelijk voor je kan oplossen. StudioBlauw doet dit graag voor jou!

Bij StudioBlauw kun je een abonnement afsluiten voor het technisch updaten van je website. Dit doen wij op dit moment al voor meer dan 20 websites. Wij controleren maandelijks de WordPress-website continue op lekke plugins en achterstallige updates. Wij nemen het updaten van WordPress, thema’s en plugins voor onze rekening. We weten van plugins wat ze doen en met welke prioriteit ze geupdate moeten worden. Door gecontroleerd updates uit te voeren houden wij de website – maar ook gebruikersdata en bezoekersinformatie – veiliger. We zorgen ervoor dat jouw WordPress-website veilig en stabiel blijft draaien.

Vind jij het ook belangrijk dat je website veilig blijft voor hackers en heb je hierbij hulp nodig? Neem contact op met StudioBlauw voor de mogelijkheden van een maandelijks abonnement.